Piżamowy Dzień Dziecka…

Kto powiedział, że do szkoły nie można przyjść w piżamie, z ulubioną poduchą i przytulanką, dobrze się przy tym bawić, toczyć koleżeńską wojnę na poduchy, poleżeć na łóżku, jeść pyszne lody, a przerwę spędzać na boisku w szlafroku …? To Piżamowy Dzień Dziecka w Rejowcu!
Dzień Dziecka to tak naprawdę święto każdego z nas, bowiem jak mówią słowa piosenki gdzieś w każdym z nas jest dziecka ślad. W Polsce święto dzieci obchodzone jest 1 czerwca począwszy od 1952 roku. Inicjatorem tego święta była organizacja The International Union for Protection of Childhood, która za cel obrała sobie zapewnienie bezpieczeństwa dzieciom z całego świata. Obecnie Dzień Dziecka obchodzony jest w ponad 100 państwach świata. W tym dniu dorośli sprawiają swoim pociechom przyjemności i niespodzianki. W naszej szkole ogłoszono Piżamowy Dzień Dziecka. Uczniowie, przedszkolacy, nauczyciele i inni pracownicy szkoły, przybyli do szkoły w piżamach. Już od samego rana na szkolnych korytarzach można było ich spotkać w nietypowych strojach z przytulanką lub ulubioną poduszką pod pachą. Rozegrała się poduchowa wojna. Po takim wysiłku, należało się posilić pysznymi lodami w ulubionych smakach do wyboru. Nadszedł również czas na odpoczynek. Chętni zmęczeni mogli poleżeć na całkiem wygodnym łóżku przy melodii znanych kołysanek. Dzień Dziecka w naszej szkole należał do udanych! Wszystkim dzieciom życzymy w dniu ich święta miłości rodziców, życzliwości ze strony opiekunów i nauczycieli, samych radosnych dni oraz słonecznych wakacji, które nadchodzą wielkimi krokami.

A. C.