Patroni roku 2021…

W środę 26 maja rozpoczął się XX Ogólnopolski Tydzień Czytania Dzieciom pod hasłem „Lubimy czytać polskich autorów!”. W naszej lechlińskiej szkole promujemy wartościową literaturę, zatem z chęcią przystąpiliśmy do projektu Fundacji ABCXXI – Cała Polska czyta dzieciom. Ponadto idea Tygodnia zachęciła nas do poznania sylwetek i dokonań genialnych twórców: Stanisława Lema, Tadeusza Różewicza, Cypriana Kamila Norwida i Krzysztofa Kamila Baczyńskiego, którzy zostali literackimi patronami 2021r. Ci wybitni Polacy stali się tematem plakatów wykonanych przez uczniów klasy szóstej. Po skończonych zajęciach wiemy już, że Krzysztof Kamil Baczyński został uhonorowany przez Sejm „w uznaniu zasług dla polskiej sztuki, dla polskiej niepodległości i polskiej kultury”. Stanisław Lem uznany został za „najwybitniejszego przedstawiciela polskiej fantastyki i jednego z najpoczytniejszych pisarzy science – fiction na świecie”. Norwid jest uhonorowany jako wybitny poeta, dramatopisarz, prozaik i myśliciel, a także artysta sztuk pięknych. Tadeusz Różewicz został natomiast uhonorowany jako wybitny polski poeta, dramaturg, prozaik i scenarzysta, głęboko związany z losem pokolenia wojennego, baczny obserwator życia codziennego, społecznego i politycznego.