Pasowanie na czytelnika…

Święto pasowania pierwszoklasistów na czytelników biblioteki odbyło się w naszej szkole 9 listopada i zostało połączone z Dniem Postaci z Bajek. Uczniowie wspaniale przebrani za swoich bajkowych przyjaciół na spotkanie biblioteczne wprowadzające ich w świat książek, czytania i biblioteki szkolnej przyszli ze swoją wychowawczynią oraz wspaniałymi książkami, które zakupione zostały przez ich rodziców dla biblioteki. Zanim doszło do uroczystego złożenia przysięgi, uczniowie poznali historię powstawania książki i wykonali szereg zadań, sprawdzających ich bajkową wiedzę. Po dokonaniu podsumowania i potwierdzeniu kwalifikacji uczniów, prowadząca poprosiła o powstanie i złożenie uroczystej przysięgi:

My, uczniowie pierwszej klasy
tobie, książko, przyrzekamy,
że szanować cię będziemy,
krzywdy zrobić ci nie damy!

Po przyrzeczeniu nastąpiło uroczyste pasowanie na czytelnika oraz wręczenie dzieciom dyplomów i upominków. Spotkanie przebiegło w miłej, bajkowej i przyjaznej atmosferze. Po takim wspólnym spotkaniu biblioteka będzie kojarzyła się najmłodszym uczniom z miejscem bezpiecznym, przyjaznym i radosnym, gdzie uczniowie są zawsze mile widziani.

Serdecznie dziękuję rodzicom za przepiękny prezent, dzięki tym książkom nasz księgozbiór powiększył się o kolejne nowości wydawnicze.