Oznaki wiosny w Rejowcu!..

Wszyscy ludzie się radują, gdy bociany przylatują.
Niosą dobrą nam nowinę, koniec z mrozem, koniec z zimą!

Niedawno do Rejowca powrócił nasz szkolny sąsiad – pan bocian. Wkrótce przyleci pani bocianowa, a za jakiś czas z gniazda wglądać będą bocianiątkowe łebki. To znak, że przyszła wyczekiwana przez wszystkich pora roku! Te i inne oznaki astronomicznej wiosny były dziś widoczne podczas szkolnych obchodów pierwszego, kalendarzowego Dnia Wiosny. Tradycje kultywowali uczniowie szkoły, wychowankowie przedszkola wraz z wychowawcami. W swoich klasach uczniowie przygotowywali wiosenne zadania, które rozdzielił wszystkim Samorząd Szkolny. W tym dniu wszędzie dominował kolor zielony. Na ścianach klas pojawiły się wiosenne gazetki, na stolikach kolorowe dekoracje. Uczniowie rozwiązywali szyfry, zagadki, wykonywali plakaty o tematyce wiosennej. Wszystko to, by podczas kolorowego pochodu ulicami Rejowca przywołać wiosnę. Piękna, jasnowłosa Pani Wiosna pojawiła się na szkolnym boisku, gdy pożegnaliśmy Pannę Marzannę – symbol zimy. Na zakończenie wiosennego dnia posililiśmy się kiełbaskami upieczonymi na ognisku. Witaj wiosno!

A. C.