Ogólnopolski Turniej Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym…

Na terenie Ośrodka Sportu i Rekreacji w Wągrowcu, dnia 20 kwietnia, odbyła się powiatowa edycja Ogólnopolskiego Turnieju Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym, którego celem jest działanie na rzecz poprawy stanu bezpieczeństwa ruchu drogowego, w tym bezpieczeństwa dzieci i młodzieży szkolnej oraz popularyzowanie przepisów i zasad bezpiecznego poruszania się na drogach. Uczniowie naszej szkoły każdego roku czynnie uczestniczą w turnieju, przygotowując się pod okiem p. Justyny Graczyk.
W tym roku w turnieju wzięło udział 16 drużyn z 4 gimnazjów i 12 szkół podstawowych. Każdy z uczestników musiał wykazać się wiedzą z zakresu przepisów ruchu drogowego, miał do pokonania przygotowany przez żandarmów tor przeszkód, po którym został przeegzaminowany z zasad udzielania pierwszej pomocy. Naszą szkołę reprezentowali: Marta Podraza z klasy IV, Martyna Kaczyńska a klasy VI, Bartosz Dobrochowski z klasy V oraz Maurycy Logdański również z klasy V. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem podchodzili do kolejnych zadań i mimo iż w końcowej klasyfikacji nie zajęli miejsca medalowego, z zasad udzielania pierwszej pomocy, którą nadzorował ratownik medyczny Paweł Ziętara, otrzymali komplet punktów z wykrzyknikiem i pochwałę dla nauczyciela prowadzącego.
Podczas ceremonii wręczania nagród wyrazy uznania dla wiedzy z zakresu ruchu drogowego przekazał uczestnikom I Zastępca Komendanta Powiatowego Policji w Wągrowcu nadkom. Mikołaj Szydzik, podziękowania za przygotowanie do turnieju złożył na ręce nauczycieli Wiceburmistrz Wągrowca Bogdan Smykowski, gratulacje uczestnikom składali Wójt Gminy Damasławek Jacek Matysiak, Wójt miny Wapno Zbigniew Grabowski, Sekretarz Gminy Wągrowiec Joanna Gronkiewicz-Zielińska, Kierownik Wydziału Oświaty Starostwa Powiatowego w Wągrowcu Karolina Krenc, oraz reprezentująca Gminę Mieścisko Justyna Michalska.