Noc z biblioteką…

Październik to miesiąc bibliotek szkolnych. Z tej okazji nasza szkolna biblioteka w niekonwencjonalny sposób zachęca wszystkich do odwiedzin i korzystania ze swych zbiorów. Uczniowie wiedzą, że biblioteka to nie tylko wypożyczalnia książek, ale też miejsce łączące społeczność szkolną, to centrum szkolnej kultury o dużym potencjale. W nocy, z piątku na sobotę, grupa uczniów nocowała w budynku szkoły w Rejowcu. Organizatorki p. Anita Siejkowska i p. Ania Mazurek, postarały się, by ten wieczór i noc były niezwykłe i często wspominane przez uczestników. Jako, że noc bibliotek ma w sobie coś niezwykłego, na uczniów czekały niespodzianki. Pierwszą z nich była czytelnicza nocna gra terenowa, która wywołała mnóstwo emocji. Następnie udaliśmy się na boisko szkolne, gdzie przy ognisku zjedliśmy tradycyjną biwakową kolację z kiełbaskami i sałatką przyrządzoną przez uczennice kl. VI. W szkole czekał też pyszny podwieczorek przygotowany przez mamy uczniów. Spotkanie było również okazją do wielu rozmów i wspólnie spędzonego wieczoru. Duch rywalizacji przydał się starszym uczniom w nocnym turnieju gier planszowych. To była dla nich bardzo długa noc. Następnego dnia po śniadaniu wszystkie dzieci wróciły do swoich domów, trochę zmęczone, ale uśmiechnięte i zadowolone.

A. S.