Narodowe Święto Niepodległości…

Dzień 10 listopada w naszej szkole miał niecodzienny charakter, bowiem uroczyście obchodziliśmy Narodowe Święto Niepodległości. Od samego rana odczuwać można było odświętną, patriotyczną atmosferę. Na gazetkach klasowych piękne prace plastyczne uczniów, fotografie i informacje historyczne związane z obchodzonym 11 listopada świętem oraz roznoszący się po szkole zapach pieczonych rogali. Cała społeczność szkolna ubrana na galowo miała symboliczne biało-czerwone kotyliony. Uroczysty apel rozpoczęliśmy od wspólnego śpiewania 4-zwrotkowego hymnu narodowego, by razem z innymi szkołami w całej Polsce włączyć się w akcję „Szkoła do hymnu”. Następnie uczniowie przedstawili krótką historię losów państwa polskiego w drodze do niepodległości. Uzupełnieniem były patriotyczne pieśni wykonane przez uczniów oraz tańce dziewczyn z koła tanecznego. Akademia, tak pięknie i uroczyście przygotowana, miała przede wszystkim przypomnieć tamte ciężkie czasy, ale także wzbudzić w nas refleksje. Słowa recytowanych wierszy i śpiewanych pieśni pozwoliły nam zrozumieć rozterki i uczucia walczących o niepodległość. Miejmy nadzieję, że takie dni jak ten, przyczynią się do tego, by podtrzymywać w młodych ludziach więź z Ojczyzną, jej historią, kulturą i sztuką oraz tradycjami. Uczestnicząc corocznie w obchodach Święta Niepodległości dajemy wyraz pamięci o tych wszystkich, dzięki którym żyjemy dzisiaj w wolnej Polsce.