Narodowe Święto Niepodległości…

Dzień 8 listopada w naszej szkole miał niecodzienny charakter, bowiem uroczyście obchodziliśmy Narodowe Święto Niepodległości.

Od samego rana odczuwać można było odświętną, patriotyczną atmosferę. Na szkolnym holu piękne prace plastyczne uczniów, w salach fotografie i informacje historyczne związane z obchodzonym 11 listopada świętem. Cała społeczność szkolna ubrana na galowo miała symboliczne biało-czerwone kotyliony. Uroczysty apel rozpoczęliśmy od wspólnego śpiewania 4-zwrotkowego hymnu narodowego o symbolicznej godzinie 11:11, by razem z innymi szkołami w całej Polsce włączyć się w akcję „Szkoła do hymnu”. Następnie uczniowie klas III i IV przedstawili krótką historię losów państwa polskiego w drodze do niepodległości. Uzupełnieniem były patriotyczne pieśni wykonane przez uczniów klasy II oraz taniec dziewczyn z kółka tanecznego. Akademia, tak pięknie i uroczyście przygotowana, miała przede wszystkim przypomnieć tamte ciężkie czasy, ale także wzbudzić w nas refleksje. Słowa recytowanych wierszy i śpiewanych pieśni pozwoliły nam zrozumieć rozterki i uczucia walczących o niepodległość. Miejmy nadzieję, że takie dni jak ten, przyczynią się do tego, by podtrzymywać w młodych ludziach więź z Ojczyzną, jej historią, kulturą i sztuką oraz tradycjami. Uczestnicząc corocznie w obchodach Święta Niepodległości dajemy wyraz pamięci o tych wszystkich, dzięki którym żyjemy dzisiaj w wolnej Polsce.
Po uroczystym apelu na wszystkich czekała słodka niespodzianka, przepyszne rogale, które są naszym regionalnym rarytasem, a którymi obdarowała nas p. Marta Zywert. Dziękujemy!