Matka Ziemia…

[…]Bo nic piękniejszego dla człowieka nie ma, niż nasz dom rodzinny, niż planeta Ziemia.
Światowy Dzień Ziemi – to nazwa akcji prowadzonych w szkołach w celu promowania postaw ekologicznych w społeczeństwie. Co roku, 22 kwietnia, uczniowie zachęcają do dbania o porządek wokół najbliższej okolicy, szkoły, domu. Wiedzą, że od ich działań zależy stan naszej planety w przyszłości. Dlatego trzeba zadbać o Ziemię. Można to robić poprzez propagowanie mody na ekologiczny tryb życia, zdrowe jedzenie, dbałość o tężyznę fizyczną, uprawianie sportów, segregowanie śmieci, ochronę lasów, rozwijanie świadomości ekologicznej. Wszyscy staramy się postępować zgodnie z zasadami: segregujemy śmieci, zbieramy makulaturę, plastikowe nakrętki, aluminiowe puszki, by z nich uzyskać surowce wtórne. W Dniu Ziemi uczniowie naszej szkoły przedstawili swoje pomysły jak ratować Ziemię. Podzieleni na grupy młodzi ekolodzy wykonywali działania, które przygotowali uczniowie kl. IV pod czujnym okiem pani pedagog. Wśród ekologicznych zadań znalazły się: krzyżówka z hasłem, karty pracy oraz zadanie polegające na wykonaniu plakatów o następujących hasłach: Ziemia, o którą dbamy, Co robić, by dbać o Ziemię? Ziemia zniszczona przez niepożądane działania człowieka. Prace plastyczne wykonane przez poszczególne grupy, zostały zaprezentowane podczas podsumowania. Wcześniej jednak gospodarze dnia przygotowali wysypisko śmieci, na które zaproszeni zostali wychowankowie przedszkola. Zadaniem ich było posegregowanie wszystkich śmieci do pojemników opatrzonych odpowiednimi oznaczeniami i kolorami. Przedszkolakom udało się to znakomicie, ponieważ uważali podczas zajęć Sprzątanie Ziemi. Na zakończenie obchodów Dnia Ziemi tradycyjnie wyruszyliśmy sprzątać najbliższe okolice szkoły. Pani pedagog podziękowała wszystkim uczniom za zaangażowanie i wykazanie się dużą wiedzą na temat ekologii. My w Rejowcu wiemy, jak dbać o naszą planetę!

A. C.