Łowczy w lechlińskiej szkole

Szkołę Podstawową w Lechlinie odwiedził Zbigniew Wasylewicz, leśniczy z Lechlinka, łowczy Wojskowego Kola Łowieckiego ?Szarak?.  W spotkaniu wzięli udział uczniowie klas  I ? VI.  Pogadanka na temat myślistwa i łowiectwa miała przekonać uczniów, że myśliwi pełnią pożyteczną rolę w lesie. Dzieci dowiedziały  się,  że myśliwy to ktoś, kto zajmuje się dzikimi zwierzętami mieszkającymi w  lasach i na polach, pomaga  im i troszczy się o nie. Myśliwy także  w określonym czasie  poluje na niektóre zwierzęta doskonale wiedząc, że pod ochroną są  matki w ciąży i wychowujące młode. Uczniowie, poznali różne ciekawostki  na temat  dzikich zwierząt  i zwyczajów myśliwskich.  Rozmowa o myśliwych i kłusownikach uświadomiła, jaka jest między nimi różnica.  Zadawane,  w trakcie i na koniec spotkania pytania pokazały, że  omawiane zagadnienia były bardzo interesujące.

Grażyna Kufel