Kolejne spotkanie flażolecistów…

„Kto śpiewa i gra dla Pana Boga, podwójnie się modli” – bp Grzegorz Balcerek.

Muzyka to niezwykle ciekawa dziedzina działalności człowieka. Pokazuje nie tylko osiągnięcia i uczucia, ale również religijność. Kolejne SPOTKANIE FLAŻOLECISTÓW PRZY BETLEJEMSKIM ŻŁÓBKU – Śladami Trzech Króli to własnie okazja do doskonalenia swoich umiejętności oraz do wspólnego świętowania narodzenia Chrystusa. „Człowiek właśnie po to żyje, by spotykać się z Panem Bogiem i poświęcić swój czas i złożyć Mu hołd” – powiedział do zgromadzonych w katedrze biskup poznański. Swój czas (mimo, iż są ferie) poświęcili mali muzykanci kółka flażoletowego z Rejowca, którzy w sobotni poranek 12 stycznia udali się do Katedry Poznańskiej i podarowali Panu, to, co mieli: swój czas, swój wysiłek, modlitwę, piękne granie i śpiew. Flażoletowe kolędowanie rozpoczęło o godzinie 10.30 wspólną próbą. O 11.00 rozpoczęło się nabożeństwo słowa, następnie powitano wszystkich przybyłych flażolecistów, wyczytując listę uczestników. Podczas nabożeństwa zagraliśmy 11 kolęd. Na zakończenie uczestnicy 23. spotkania „Śladami Trzech Króli” zagrali kolędę „Gore gwiazda Jezusowi”oraz odmówili modlitwę Anioł Pański.

A. M.