[Jabłkowo, Rejowiec] Wielkanoc w przedszkolu

Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowy i niezwykle radosny czas spędzany w gronie rodzinnym. To czas zwiastujący odrodzenie i nadejście wiosny. Doskonale wiedzą  o tym  dzieci z Przedszkola Publicznego w Jabłkowie, które  w  środę  04 kwietnia 2012 r. zapoznały się z zwyczajami Świąt. Później zasiadły do wielkanocnego śniadanka, które dzisiejszego dnia wyglądało zupełnie inaczej.  Dzięki hojności  naszych Rodziców na stole nie zabrakło niczego. Pojawiły się tradycyjne  baranki z masła, jajka, wędliny, baby  i inne  smakołyki. Po świątecznym i sytym posiłku dzieci wyruszyły w poszukiwanie wielkanocnych upominków pozostawionych przez zajączka, w specjalnie przygotowanych do tego  koszyczkach.  Tego dnia dzieci wracały do domu z wielkimi uśmiechami na twarzach.

Magdalena Reis

Przykicał Zajączek do przedszkolaków z Rejowca.

4 kwietnia 2012 r. od samego rana było czuć atmosferę świąt wielkanocnych, Dzieci razem z paniami przygotowywały się do uroczystego śniadania. Był baranek z masła, chleb, jajka, szynka, kiełbasa, babka, przystrojone stoły, opowiadania o tradycjach i symboliczne pryskanie wodą. Dzieci z zapałem zajadały pyszne kanapki, które ozdabiały wyhodowaną w przedszkolu rzeżuchą. Jedzenie znikało w tempie błyskawicznym bo dzieci już nie mogły się doczekać ukrytych upominków od Zajączka.

Anna Kądziela