[Jabłkowo] Narodowe Święto Niepodległości

Jabłkowo Święto Niepodległości

Dzień 10 listopada 2011r. nawet dla przedszkolaków był wyjątkowym dniem. Wszyscy tego dnia przyszliśmy do przedszkola odświętnie ubrani. Od rana przedszkolaki wykonywały kotyliony nawiązujące do święta 11 Listopada.

Po zajęciach dzieci zostały przez Panie zaznajomione ze słowami i melodią hymnu państwowego. Dowiedziały się także jak należy zachowywać się podczas akademii i jaką postawę przyjąć podczas śpiewania hymnu. Wszystkie przedszkolaki już w poprzednich dniach poznawali symbole narodowe, dowiadywały się jaka jest ich historia. Wraz z paniami dzieci z Jabłkowa i Rejowca zostały zaproszone na uroczystą akademię z okazji Święta Odzyskania Niepodległości.

Uczniowie ze szkoły podstawowej w Jabłkowie pod okiem Pani Ewy Brząkały w bardzo poruszający sposób przedstawili najważniejsze wydarzenia z okresu zaborów. Podczas akademii zaprezentowali się także uczniowie z kółka muzycznego pod kierownictwem Pana Antoniego Wiśniewskiego, którzy zaśpiewali pieśni patriotyczne. Dzieci z naszego przedszkola bardzo entuzjastycznie przyjęły występ młodych artystów próbując aktywnie włączyć się w śpiew.

W oddziale w Rejowcu dzieci także miały okazję obejrzeć widowisko przygotowane przez uczniów pod okiem pani Anity Czechowskiej. Choć maluchy być może niewiele zrozumiały, panie w bardzo jasny i przystępny sposób tłumaczyły dzieciom tamte wydarzenia. Również w oddziale w Łosińcu dzieci zostały zapoznane z wydarzeniami 11 listopada. Choć dzieci z Łosińca nie miały okazji zobaczyć inscenizacji przygotowywanych przez starszych uczniów, to jednak panie przygotowały materiały, które pomogły dzieciom zrozumieć tamte wydarzenia. Razem z panią Moniką, panią Justyną i panią Danką dzieci przygotowywały kotyliony i w ten sposób czynnie uczestniczyły w obchodach tego dnia.

Dzień ten, nawet dla nas przedszkolaków był pięknym przeżyciem i wspaniałą lekcją historii. Wszyscy, nawet my przedszkolacy powinniśmy obchodzić święto 11 Listopada z radością i doceniać jego wielki wymiar przede wszystkim poprzez naszą postawę obywatelską. Serdecznie dziękujemy Pani Ewie Brząkale i pani Anicie Czechowskiej za zaproszenie nas na akademię. Wydarzenia z tamtego okresu są bardzo trudne, ale już od najmłodszych lat należy uczyć dzieci postaw patriotycznych oraz szacunku do symboli narodowych i szacunku do historii własnego państwa.