[Jabłkowo] Dzień Pluszowego Misia

W piątek, dnia 25 listopada 2011 roku w Przedszkolu Publicznym w Jabłkowie we wszystkich oddziałach obchodziły Dzień Pluszowego Misia. Dzieci z grupy ?Pszczółki? i ?Słoneczka? w Jabłkowie przyszły do przedszkola ze swoim ulubionym pluszakiem. Każde dziecko opowiadało, jak na imię ma jego miś i za co go tak mocno kocha. Następnie wszystkie przedszkolaki wykonały gimnastykę ze swoim misiem. Kolejną atrakcją było wspólne odśpiewanie ?sto lat? naszym misiom i zjedzenie pysznego tortu Urodzinowego. Następnie na zajęcia przybył niezastąpiony Pan Antoni, który wcielił się w postać Czesława Janczarskiego. Dzięki niemu dzieci poznały misie – książkowych i filmowych bohaterów oraz krótką historię pluszowego misia, która rozpoczyna się w 1902 roku, kiedy to ówczesny prezydent Stanów Zjednoczonych Theodore Roosevelt, będąc na polowaniu, sprzeciwił się zabiciu młodego niedźwiadka. Świadkiem tego wydarzenia był Clifford Berryman, który uwiecznił tę historię na rysunku. Rysunek ukazał się w waszyngtońskiej gazecie, gdzie ujrzał go Morris Michton, właściciel sklepu z zabawkami. Wpadł on na pomysł, aby wykonać kilka zabawek przedstawiających misia i zobaczyć, jak się będą sprzedawały. Jak można się domyślać, pluszowe misie sprzedawały się znakomicie. Następnie nasz poeta przeczytał dzieciom bajki o misiach. Choć trudno w to uwierzyć, pierwszy miś maskotka powstał ponad sto lat temu i do dziś pozostaje najlepszym przyjacielem dzieci i niezastąpioną przytulanką przy zasypianiu. Oddział w Łosińcu został zaczarowany w Stumilowy Las, który później zamienił się w Kącik dla Pluszaków. Przedszkolaki otrzymały słodki poczęstunek oraz miały możliwość spróbowania miodu z ciasteczkami przysmak Kubusia Puchatka. Dzień ten na pewno na długo pozostanie w naszej pamięci i będziemy go mile wspominać. Serdecznie dziękujemy Panu Antoniemu za uatrakcyjnienie naszej uroczystości oraz sponsorowi, który pragnął pozostać anonimowy.

Agnieszka Kokowska

Justyna Korczak – Sękowska