?Hokus- pokus, czary ? mary, niech się spełnią andrzejkowe czary!?

Wróżby i zabawy w dniu Św. Andrzejki to kolejna tradycja, z którą dzieci z grupy Pszczółek miały okazję się zapoznać, chcąc sprawdzić, co może ich spotkać w przyszłości. Dzieci nauczyły się zaklęcia ?Hokus- pokus, czary ? mary, niech się spełnią andrzejkowe czary!?, które towarzyszyło nam podczas każdej kolejnej zabawy. Jednym z zadań było pokolorowanie Magicznego klucza, który posypaliśmy na koniec ?czarodziejskim pyłem?. Z radością dzieci brały udział w różnych zabawach: Rzucanie kulką z gazety do obręczy ? podczas rzucania dzieci w myślach wypowiadały życzenie, czyja kulka wpadła do obręczy, tego życzenie się spełni. Cukierkowa wróżba ? miała powiedzieć nam, jaki upominek możemy otrzymać w najbliższym czasie. Dużo frajdy sprawiła dzieciom zabawa Gwiazdka, podczas której mogły dowiedzieć się kim będą w przyszłości, a także zabawa Losujemy kolor, gdzie ?śmieszne przestrogi? typu: pijesz za mało mleka lub jesz za dużo słodyczy, potwierdzały same dzieci, że tak jest w rzeczywistości;-) Oczywiście nie zapomnieliśmy o najbardziej znanej zabawie andrzejkowej, jaką jest Czarodziejski bucik, w której wywróżyć można było sobie daleką podróż. Zabawa z numerkami Jaki prezent dostanę od Św. Mikołaja, nie przypadła dzieciom do gustu, ponieważ nie wszystko zgadzało się z tym zamówiły już u ?Świętego? 😉 I tu trzeba było podkreślić, że to jest tylko zabawa, że nie wszystkie wróżby muszą się spełnić i żeby nie brać ich na poważnie.