Góra Grosza – podsumowanie ogólnoszkolnej akcji charytatywnej…

Cel Góry Grosza pozostaje od lat niezmienny – pomoc dzieciom, które z różnych przyczyn nie mogą wychowywać się we własnym domu rodzinnym. Każdy przynosi tyle, ile może. Te dziecięce decyzje o wrzuceniu drobnej monety są ważną lekcją empatii i otwartości na pomoc drugiej osobie. Pokazują, że widząc słuszny cel potrafimy się zjednoczyć i wiele zdziałać. To ogromny kapitał społeczny.

W ostatnich dniach grudnia w szkole w Rejowcu  zakończono  16. edycję akcji Góra Grosza. Przedstawiciele SU dokładnie policzyli wszystkie zebrane przez klasy grosze. W dniach od 23.11. do 4.12. 2014r., uczniowie rejowieckiej szkoły wrzucali do słoików monety, by jak co roku, nieść pomoc potrzebującym rówieśnikom, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji życiowej. Niestety, 70 tysięcy dzieci przebywa poza własna rodziną – 20 tysięcy w domach dziecka (tzw. pieczy instytucjonalnej) i ok. 50 tysięcy w rodzinach zastępczych (tzw. pieczy rodzinnej). To dla nich dzięki zebranym groszom ofiarowana zostanie niezbędna pomoc. W ramach szkolnego konkursu Klasa z klasą, uczniowie klas I – VI, rywalizowali w zebraniu jak największej ilości pieniędzy. Poniżej przedstawiamy wyniki tego konkursu.

Góra Grosza 2015

I miejsce zdobyli uczniowie klasy III, którzy zebrali w sumie –  65, 49 zł.

II miejsce zajęła klasa II, z kwotą – 46, 85 zł.

III miejsce należy do uczniów klasy V, zebrano razem – 30 zł.

Na kolejnych miejscach uplasowali się uczniowie klasy I, z sumą  – 25, 81 zł.,

uczniowie klasy IV, z kwotą – 22, 68 zł.,

uczniowie klasy VI, którym udało się zebrać – 7, 57 zł.

W sumie w rejowieckiej szkole zebrano podczas XVI edycji akcji Góra Grosza  kwotę – 198, 40 zł.

Cieszymy się, iż mimo niewielkiej ilości uczniów w naszych klasach, mogliśmy pomóc i włączyliśmy się w ogólnokrajową inicjatywę na rzecz dzieci z opieki zastępczej. Niewątpliwie jest to dla tak małej szkółki wielki prestiż. Dziękujemy wszystkim, którzy przyłączyli się do tegorocznej akcji i zapraszamy do udziału w kolejnej edycji. Pamiętajmy, że warto pomagać!

A. C.