Follow me, follow me…

Dzisiaj dzieci rozwijały swoje umiejętności lingwistyczne pracując metodą TPR. TPR (Total Physical Response) jest metodą opracowaną przez James’a  Asher’a, doktora w dziedzinie psychologii, w latach 60-tych. Metoda TPR oparta jest na założeniu, że podczas nauki języka obcego, język ten jest przyswajany podczas procesu łamania systemu/kodu (code braking process) podobnego w rozwoju języka ojczystego. Proces ten pozwala na wydłużony okres słuchania (osłuchiwania się) oraz rozwijania zrozumienia zanim dojdzie do produkcji. W metodzie  tej uczniowie wykonują polecenia, komendy nauczyciela, które wymagają ruchu.

Zabawa Follow me…

Dzieci trzymają się za ręce, tworząc kółko. Wybrany uczeń stoi w środku i ma zawiązane oczy. Na słowa Follow me dzieci poruszają się zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a kiedy nauczyciel mówi Stop, uczniowie zatrzymują się. Wychowanek znajdujący się w kółku musi podejść do kogoś i dotykając go, zapytać kim jest np. Are you Tomek? Jeśli zgadnie, to ta osoba odpowiada Yes, I am Tomek. Jeśli nie uda się zgadnąć, to cała grupa mówi No.

A.B.