Ferie z wizytą w muzeum…

Podczas ferii zimowych uczniowie klasy IV i V wybrali się na wycieczkę do Gniezna. W dawnej stolicy odwiedzili Muzeum Początków Państwa Polskiego. Zaproszono ich do aktywnego wzięcia udziału w warsztatach edukacyjnych. Najpierw obejrzeli ekspozycję zatytułowaną II wystawa plastyków gnieźnieńskich XX wieku. Wystawa przedstawia prace 43 artystów wywodzących się z Gniezna. Nasi uczniowie, zainspirowani dziełami plastyków, wykonywali w grupach swoje projekty artystyczne, które wyrażać miały ich emocje, wrażliwość estetyczną oraz pomysłowość. Wykorzystali do tego najróżniejsze  materiały i techniki plastyczne. Odwiedzili również multimedialną wystawę w technologii 3D poświęconą zagadnieniom powstania państwa polskiego. Miłym uwieńczeniem wycieczki, była wizyta w McDonalds.

A.C.