Dorastajmy bez papierosa.

Z okazji przypadającego 31 maja Dnia bez papierosa zostały przygotowane i przeprowadzone zajęcia profilaktyczne w zakresie szkodliwości palenia papierosów.

Zaprezentowana prezentacja multimedialna poruszała negatywne skutki uzależnienia od nikotyny tu i teraz, tj. problemu żółtych zębów, pożółkłej cery i rąk czy nieprzyjemnego zapachu przesiąkniętego dymem ciała i ubrań. Podane zostały też informacje o obniżonej kondycji fizycznej palacza, co w dobie mody na zgrabną, wysportowaną sylwetkę, ma duże znaczenie. Kto pali, jest po prostu słabszy, nie będzie dobrze biegał, tańczył, pływał, a wysiłek fizyczny będzie go coraz bardziej męczył. Uczniowie poznali też alternatywne metody radzenia sobie ze zdenerwowaniem i stresem, które są jednym z powodów sięgania po papierosa oraz mieli możliwość rozwijać swoje umiejętności radzenia sobie w sytuacjach związanych z nakłanianiem do zażywania substancji uzależniających. Poruszony został także problem biernego palenia, który jest równie niebezpieczny jak samo palenie.

Wcześniej w salach lekcyjnych o wysokim stopniu szkodliwości palenia informowały przygotowane gazetki ścienne, a ich treści zostały omówione przez wychowawców w klasach. Dzień później uczniowie wzięli udział w marszu profilaktycznym, organizowanym przez społeczność szkolną Gimnazjum nr 1 w Skokach.