Detektyw. Linie papilarne…

Linie papilarne znajdują się na opuszkach palców każdego człowieka. Są niepowtarzalne, ponieważ nie ma dwóch osób, które miałyby taki sam wzór linii. W naszym doświadczeniu palcem wskazującym dotknęliśmy kropli atramentu i odcisnęliśmy dwa ślady opuszka palca na kartce papieru. Następnie porównaliśmy ślady swoich linii papilarnych z wzorami linii (łuk, pętla i wir). W drugiej części doświadczenia oprószyliśmy środkowy opuszek palca mąką ziemniaczaną. Strzepnęliśmy i zdmuchnęliśmy mąkę, aby zniknęły białe ślady i przyłożyliśmy opuszek palca do lepkiej strony taśmy klejącej. Ponownie przyjrzeliśmy się swoim liniom papilarnym. Tak postępują detektywi, którzy poszukują przestępców. Nakładają pędzelkiem specjalny proszek na różne gładkie powierzchnie np. mebli. Dzięki temu zabiegowi na niektórych miejscach pojawiają się wyraźne ślady linii papilarnych. Wtedy detektywi przyklejają w to miejsce taśmę klejącą i w ten sposób ślad linii papilarnych odciska się na taśmie.

Kółko przyrodnicze ?Zielone żabki?