?Czary mary złóżmy dary, aby wróżby się udały?

Andrzejki to wieczór wróżb. Wtedy to dziewczynki oraz chłopcy, chcą dowiedzieć się o swoim przyszłym losie. Zwyczaj wróżenia w wieczór andrzejkowy znany jest od bardzo dawna. Pamiętamy jednak, że wróżba to zabawa i nie należy traktować jej poważnie, chociaż nie jest wykluczone, że może się spełnić. W Przedszkolu obchodziliśmy to święto 30 listopada. Liczne wróżby (lanie wosku, przekuwanie imion w serduszkach, rzucanie monetą, losowanie karteczek z kolorami oraz losowanie przedmiotów symbolizujących zawody, jakie w przyszłości nas czekają), konkursy oraz zabawa taneczna z balonami dostarczyły wielu przeżyć i emocji. Były one również okazją do rozbudzenia w dzieciach ciekawości i chęci poznawania naszej ludowej tradycji. W zabawie andrzejkowej wzięli udział również rodzice, którzy przybyli na zajęcia otwarte do naszego przedszkola. Specjalnie dla rodziców dzieci przygotowały tańce ?Pan Listopad? i ?Piraci?, których nauczyły się podczas warsztatów tanecznych. Po wyczerpujących tańcach na wszystkich czekał słodki poczęstunek.

Patrycja Widzińska