Code Week…

W październiku w naszym przedszkolu trwał Code Week, czyli Europejski Tydzień Kodowania. Jest to oddolna inicjatywa promująca programowanie i umiejętności cyfrowe wśród uczestników w ciekawy i interesujący sposób. Wbrew popularnej opinii – programowanie to nie tylko siedzenie przed komputerem, ale to przede wszystkim ćwiczenie logicznego myślenia, spostrzegawczości, koncentracji uwagi oraz umiejętności matematycznych.
Przedszkole Publiczne Tęczowa Łąka w Jabłkowie z oddziałami w Łosińcu i Rejowcu aktywnie brało udział w wydarzeniu pt. „Kodowanie na przedszkolnym dywanie”.
Nasze dzieci ćwiczyły orientację w przestrzeni, odwzorowywanie z wykorzystaniem figur geometrycznych, programowanie Photona, oraz interaktywnej myszy. Wydarzeniem kulminacyjnym podczas Code Week była przeprowadzona w Łosincu Olimpiada Matematyczna, która skupiła reprezentantów wszystkich oddziałów naszego przedszkola.
Za aktywny udział w Europejskim Tygodniu Kodowania nasze przedszkole uhonorowane zostało specjalnym certyfikatem.