Biskupin Archeo – Fashion Week!

To  tytuł XXII Festynu Archeologicznego w Biskupinie, na  którym  nie mogło nas zabraknąć. W tym roku na biskupińskiej ziemi przodków królowała moda z czasów epoki kamienia do współczesnej epoki żelaza. W ramach lekcji historii oraz realizacji założeń szkolnego projektu edukacyjnego Tu jest moje miejsce, tu jest mój dom, uczniowie tęczowych szkół wraz z paniami: p. M. Przybysz, p. A. Czechowską i p. J. Mendlik, uczestniczyli w XXII Biskupińskim Festynie Archeologicznym. Uczniowie klas IV – VI stali się widzami kolekcji ubiorów ze: skóry, futra, płótna lnianego, filcu, wełny, prezentowanej na wybiegu sceny głównej w centrum osady. Przy dźwiękach dawnej muzyki modelki pokazały  również prehistoryczną biżuterię wykonaną z: zębów dzikich zwierząt, owoców leśnych, bursztynu, muszli, gliny, brązu, czy miedzi. W czasie festynu nie zabrakło pokazu walk wojowników rywalizujących ze sobą i wrogich drużyn. Ta inscenizacja cieszy się zawsze wśród uczniów  ogromną popularnością. Na terenie skansenu odwiedziliśmy wystawę czasową poświęconą historii mody na przestrzeni wieków p.t. Archeomoda. Trendy, style i hity od pradziejów po wczesne średniowiecze. Po raz pierwszy zaprezentowany został tu skarb z okolic Brudzynia – ozdoba sprzed ponad 2500 lat. Na licznych i różnorodnych tematycznie przygotowanych stoiskach można było podpatrzeć procesy powstawania ozdób, tkanin, galanterii, dodatków, a nawet dawnej bielizny. Wyjawiano też składniki używane do produkcji pradawnych kosmetyków. Atmosfera czasów archeo zachęcała do spróbowania potraw przygotowanych na bazie  unikalnych najstarszych przepisów i receptur. Wśród naszych uczniów nie zabrakło chętnych do przejażdżki konnej. Odwiedziliśmy też chaty biskupińskie, by dowiedzieć się jak dawniej ludzie żyli, czym się zajmowali oraz w jaki sposób spędzali czas wolny. Moc atrakcji i bogaty program biskupińskiego festynu spowodowały, że za rok tu wrócimy. Tymczasem swoją wiedzę na temat powstania państwa polskiego i naszych przodków wykorzystywać  będziemy i pogłębiać na lekcjach historii.

A. C.