Biblioteka na Was czeka!!!

Książka odgrywa znaczącą rolę w życiu dziecka. Poprzez utwory literackie dziecko uczy się odróżniać prawdę od fałszu, dobro od zła, poszukuje prawd moralnych, ma kontakt z pięknem i kształtuje potrzebę obcowania z nim.

Książka pomaga dziecku zrozumieć świat, dostrzegać i cenić ważne wartości społeczne Miejscem, w którym rozpoczyna się realizacja dziecięcych marzeń jest szkolna biblioteka. Tu dzieci rozpoczynają swą podróż po literaturze.
W bibliotece rodzą się twórcze pomysły i inicjatywy oddziałujące na całą szkołę.Ogromną rolę w pracy biblioteki odgrywają uczniowie. Chętnych wychowanków zapraszamy do spotkań w kółku czytelniczym. Działalność koła ma przede wszystkim znaczenie wychowawcze. Przyczynia się do zwiększania zainteresowania książką. Rozwija wśród uczniów postawy społeczne.
By zapobiec trudnościom w nauce czytania, a co za tym idzie zniechęceniu
do czytania, należy stopniowo zachęcać dziecko do sięgania po literaturę poprzez stopniowe zaprzyjaźnianie się i oswajanie z książką. Dlatego starsi członkowie kółka pomagają w doborze książeczek młodszym szkolnym kolegom. Systematycznie zapraszają też do regularnego korzystania ze szkolnego księgozbioru dzieci z Przedszkola Tęczowa Łąka. W naszej bibliotece znajduje się bogaty księgozbiór, w którym każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie. Obok szkolnych lektur znajdzie tu nowości w dziedzinie literatury dla dzieci i młodzieży. Na ten rok szkolny zaplanowano mnóstwo ciekawych wydarzeń i atrakcji. W bibliotece organizowane są lekcje biblioteczne, wystawy książek, konkursy i plebiscyty czytelnicze, kiermasze książek . Wszystkie bieżące informacje znajdują się na gazetce ściennej biblioteki. Do biblioteki zapraszamy również Rodziców naszych uczniów. Tu, mogą Państwo wspólnie ze swoimi dziećmi wybierać książki do wypożyczenia i wspólnego czytania. Zapraszamy!

A. C.