Bądź widoczny na drodze…

W grudniu Szkołę Podstawową w Jabłkowie odwiedzili Funkcjonariusze z Komisariatu Policji w Skokach (Komenda Powiatowa Policji w Wągrowcu). Policjanci propagowali wśród dzieci świadome i bezpieczne zachowania na drodze. Szczególną uwagę zwrócili na edukacje najmłodszych uczniów, którzy wchodzą w świat nauki, nie tylko szkolnej, ale także związanej z ruchem drogowym. W ramach akcji funkcjonariusze przeprowadzili zajęcia z dziećmi a wszystko po to, by wyrobić wśród nich prawidłowe nawyki komunikacyjne oraz uświadomić im, z jakimi zagrożeniami mogą się spotkać podczas drogi do i ze szkoły. Policjanci przypomnieli, że bardzo ważnym elementem zwiększającym bezpieczeństwo na drodze, jest noszenie na sobie elementów odblaskowych.
Na zakończenie spotkania wszystkie dzieci otrzymały odblaskowe upominki -opaskę i breloczek. Ważne jest ich umieszczenie: odblaski zaleca się umieszczać na wysokości kolan, dłoni, w okolicy środka klatki piersiowej i pleców, wówczas będziemy mieli pewność, że są dobrze widoczne dla innych uczestników ruchu drogowego. Im niżej umieścimy element odblaskowy, tym lepiej. Tam najszybciej padną światła samochodu.

Warto przypomnieć, że po zmroku pieszy ubrany w ciemny strój jest widziany przez kierującego pojazdem z odległości około 40 metrów. Natomiast osoba piesza, mająca na sobie elementy odblaskowe, staje się widoczna nawet z odległości 150 metrów. Te dodatkowe metry pozwalają kierowcy wyhamować i bezpiecznie ominąć pieszego.

Serdecznie dziękujemy Funkcjonariuszom Policji za lekcje bezpieczeństwa na drodze.

A. B.