Uczniowie podczas kółka języka angielskiego wykonali własne MENU (kartę dań) w języku angielskim a następnie odgrywali scenki w restauracji.
Bohaterowie dialogów:
Customer-klient
Waiter-kelner
Waitress-kelnerka
Chef-szef kuchni
Cook-kucharz
Przydatne wyrażenia – useful expressions
Czy ten stolik jest wolny?- Is this table free?
Czy to miejsce jest wolne? – Is this seat free?
Poproszę stolik dla dwóch osób – A table for two, please.
Chciałbym zjeść śniadanie – I would like to have some breakfast
Co pan/pani poleca na drugie danie? – What do you recommend for the main course?
Chyba wezmę zupę pomidorową – I think I will take the tomato soup.
Czy mają państwo jakieś warzywa? – Have you got any vegetables?
Zacznę od zupy, a potem poproszę rostbef – I will start with soup, please, and then I will have roast beef.
Czy są tu potrawy wegetariańskie? – Do you have any vegetarian dishes?
Pieczoną rybę z jarzynami poproszę – Grilled fish and vegetables, please.
Czy obsługa jest wliczona w cenę? – Is service included?
Czy mógłbym dostać rachunek? – Can I have the bill, please?
Chciałbym zapłacić – I would like to pay.
Czy mogę przyjąć zamówienie? – May I take your order?
Czego pan/pani sobie życzy? – What would you like?
Smacznego – Enjoy your meal.
A.B.
Dodaj komentarz