Andrzejkowe wróżby w Rejowcu…

Wróżenie w andrzejkową noc to zwyczaj sięgający czasów Słowian. Tej nocy panny sprawdzały, kiedy wyjdą za mąż i jaki będzie ich towarzysz życia. Najpopularniejsze wróżby podczas popołudnia andrzejkowego w Rejowcu to:  lanie wosku, wróżby z kart  oraz wszelkiego rodzaju wróżby miłosne, między innymi:  kubki przyszłości, szpilki prawdy, wróżba z butami. Młodzi wróżbici zapraszali również do możliwości przepowiedzenia przyszłości z kości do gry, a czarujące wróżki  do odczytania przepowiedni z mowy kwiatów i kolorów. Jednak największą popularnością , jak zawsze, cieszyło się lanie wosku. Tutaj bowiem  króluje nieograniczona wyobraźnia. Odczytywanie znaków z woskowych figur to świetna zabawa nie tylko dla dzieci. Z andrzejkowych wróżb korzystali również nauczyciele. Popołudnie czarów zakończyło się dyskoteką i wspólną zabawą. Gospodarzami  tegorocznej imprezy byli uczniowie klasy V wraz z wychowawcą.

A. C.