ANDRZEJKI…

Andrzejki, które zorganizowaliśmy w naszej szkole 27 listopada, stały się wspaniałą okazją do dobrej zabawy, a jednocześnie źródłem szacunku dla tradycji i obrzędów ludowych. Wróżby pobudzają wyobraźnię dziecięcą, pozwalają oderwać się od rzeczywistości i przenieść w świat marzeń i fantazji. Dzieci często zastanawiają się co spotka ich w życiu. Z niecierpliwością oczekują na ten niezwykły, inny niż wszystkie dni dzień, pełen tajemniczych wróżb i czarów. Przygotowania do zabawy rozpoczęły dziewczyny z klasy IV i V, które upiekły dla wszystkich smakowite babeczki. Cudowny zapach rozniósł się po całej szkole, zachęcając wszystkich do wspólnej zabawy. Przed rozpoczęciem dyskoteki miały miejsce pierwsze przepowiednie, które dostarczyły dzieciom wiele śmiechu i radości. Następnie odbyła się dyskoteka przeplatana wróżbami. Wszyscy gorączkowo czekali na to, by dowiedzieć się, kto jako pierwszy z klasy zmieni stan cywilny, będzie bogaty i komu w życiu się powiedzie. Tak więc każdy uczestnik andrzejkowych szaleństw z niecierpliwością przekłuwał papierowe serce, aby odczytać imię swojej sympatii bądź dowiedział się znaczenia swojej szczęśliwej liczby. Wszyscy wspaniale się bawili, humory dopisywały, a przepowiedziana przyszłość zawsze może się spełnić. Tak naprawdę wszystko zależy od nas samych. Warto o tym pamiętać.