Akcja czytelnicza ?SZKOLNIAKI CZYTAJĄ PRZEDSZKOLAKOM?

24 kwietnia 2013r. w Przedszkolu w Jabłkowie odbyło się kolejne spotkanie w ramach Akcji Czytelniczej. Tym razem akcję przeprowadziły Weronika Konowalska z klasy V i Weronika Nawrocka z klasy VI. W związku z obchodzonym Rokiem Twórczości Juliana Tuwima dziewczyny przygotowały dla młodszych koleżanek i kolegów wiersz pt. ?Rzepka?. Weronika Konowalska wcieliła się w rolę dziadka, który poruszył do wyrywania rzepki małych słuchaczy. Wszystkie działania odbywały się w rytm czytanego przez Weronikę Nawrocką wiersza. Po skończonym czytaniu dziewczyny porozmawiały z dziećmi o bohaterach wiersza. Następnie zabawiły się z Przedszkolakami w kalambury, w których dzieci przedstawiały za pomocą gestów postacie występujące w wierszu. Mali aktorzy nie mieli najmniejszych problemów z występem na forum. Uśmiechnięte i zadowolone buźki wszystkich dzieci to najlepszy dowód na to, że się podobało. Dziewczyny prowadzące sprawdziły się rewelacyjnie w powierzonym zadaniu, za co wraz z Przedszkolakami serdecznie dziękujemy.

Danuta Dobrzycka – Klimczak