8 marca – to dzień, który lubią wszyscy…

Świat bez kobiet byłby jak ogród bez kwiatów (Pierre de Brantome).

8 marca – to dzień, który lubią wszyscy, nie tylko dziewczęta i kobiety. To święto międzynarodowe, łączące wiele krajów i wszystkie kobiety. Ustanowiono je, by propagować dążenia równościowe w społeczeństwie i krzewić ideę praw wyborczych kobiet na całym świecie. Z okazji tego święta mężczyźni obdarowują kobiety  prezentami i spełniają ich życzenia. I my, w naszej szkole z wielką sympatią uczciliśmy również to marcowe święto. W tym dniu, szczególnie aktywni byli chłopcy. By ich szkolne koleżanki i wszystkie Panie poczuły się wyróżnione, przygotowali miłe niespodzianki. Szkolne korytarze przystrojono wiosenno – kwietnymi elementami, w klasach pojawiły się okazjonalne gazetki ściennie. Najpierw zaproszono wszystkich uczniów  szkoły oraz przedszkola na program artystyczny  w wykonaniu męskiego grona członków SU.  Podczas niego wyłoniono spośród dziewczyn najmilszą koleżankę w szkole. Zaszczytny tytuł najsympatyczniejszej dziewczyny przypadł Oliwii Koperskiej z kl. II. Oliwia otrzymała gromkie brawa, dyplom oraz słodki upominek . Chłopcy nie zapomnieli również o wszystkich paniach pracujących w naszej szkole, które otrzymały  wiosenne kwiatki. Bardzo miłą i słodką niespodzianką okazał się przepyszny tort, przygotowany specjalnie na tę okazję przez p. Anitę Wanecką. Kontynuacją świątecznego dnia były spotkania klasowe. Chłopcy wręczali swoim koleżankom i paniom upominki, kwiaty i słali miłe słowa. Przygotowano też wspólne poczęstunki. Cieszymy się, że  chłopcy potrafią docenić swoje koleżanki i nie zapominają o dobrych manierach i  zasadach rycerskiego kodeksu  na co dzień.

A. C.