14 października – Dzień Edukacji Narodowej…

W tym dniu popularnie zwanym Dniem Nauczyciela, swoje święto obchodzą nauczyciele, jak również wszyscy pracownicy oświaty. To rocznica powstania w 1773 r. Komisji Edukacji Narodowej – pierwszego w Europie ministerstwa oświaty, która zajęła się reformą szkolnictwa w Polsce. Z tej okazji, wszyscy uczniowie naszej szkoły wyrażają wdzięczność swoim nauczycielom i składają wszystkim jej pracownikom  okolicznościowe życzenia. „Szkoła, to nasz drugi dom, jesteśmy jedną rodziną, ona łączy pokolenia, w niej się nasze życie zmienia”. Dlatego też świętujemy ten dzień w szczególnie  miłej atmosferze. Pod kierunkiem pani Ani Mazurek oraz pani Natalii Korczak, uczniowie rejowieckiej szkoły przygotowali na te okoliczność część artystyczną. Podczas apelu rozbrzmiewały dźwięki znanych utworów,  deklamowano okolicznościowe wierszyki.  Pani dyrektor szkoły złożyła serdeczne życzenia i ogromne podziękowania za owocną współpracę wszystkim pracownikom naszej szkoły. Natomiast członkowie Samorządu Uczniowskiego wręczyli gościom   kwiaty oraz własnoręcznie wykonane kartki. Nasi uczniowie nie zapomnieli w tym dniu o  swoich wychowawcach. W klasowym gronie świętowali Dzień Nauczyciela.

A. C.