?Szkolniaki czytają przedszkolakom?

W styczniu odbyło się kolejne spotkanie w ramach ?Akcji czytelniczej?, mającej na celu integrację dzieci szkolnych z przedszkolnymi, ale również motywowanie Szkolniaków do czytania, a Przedszkolaków do aktywnego słuchania bajek, rozwijania ich wyobraźni, poprawiania koncentracji uwagi. Czytające Szkolniaki to dzieci nieśmiałe, ciche, które mają trudności z wystąpieniem na forum.

Trening przed młodszymi koleżankami i kolegami ma służyć przełamaniu problemów z publiczną ekspozycją, a także ma być zachętą do poprawnego zachowania. Czas spędzony w grupie przedszkolnej to dla Szkolniaków również okazja do udzielania pomocy Maluszkom choćby w doborze kolorów przy wykonaniu prac plastycznych, podpisaniu tych prac. Kolejnymi, odważnymi Szkolniakami okazali się Martyna Jung i Szymon Wyrozumialski, którzy przeczytali dzieciom 3,4,5,6 letnim z Oddziału przedszkolnego w Łosińcu bajkę pt. ?Kotki Psotki? Dzieci słuchały bajki uważnie i z zaciekawieniem, czego dowodem była duża aktywność w czasie zadawanych pytań i wykonaniu prac plastycznych. Martyna i Szymon spisali  się na medal! Wykazali się ogromną opiekuńczością i pomocną dłonią. W podziękowaniu otrzymali dyplom i słodki upominek.

Danuta Dobrzycka – Klimczak