Spotkanie z hodowcą zwierząt egzotycznych…

Dnia 09.10.2013r. do naszego przedszkola w Łosińcu przybyli nietypowi goście. W tajemniczych białych pudłach kryły się jaszczurki z gatunku Agama, pająk Ptasznik, a w białej poszewce piękny wąż Boa Dusiciel. Przedszkolaki miały możliwość zapoznania się z trzema gatunkami jaszczurek z rodziny agamowatych: Agama Karłowata, Złocista i Błotna. Hodowca przekazał dzieciom bogatą wiedzę dotyczącą wyglądu, żywienia i rozmnażania. Zaznaczył, że jaszczurki są bardzo towarzyskie, podobnie jak psy. Kolejną atrakcją którą pokazał pan Wojtek był pająk Ptasznik, który bardzo spodobał się dzieciom. Po zapoznaniu się z funkcjonowaniem, dzieci nadały mu imię „Pajęczynka”. Największe wrażenie na dzieciach wywarł wąż Boa Dusiciel mierzący 1,5 metra. Po spotkaniu pełnym emocji dzieci wręczyły Panu Wojtkowi własnoręcznie wyklejony plasteliną obraz przedstawiający jaszczurkę. Na podsumowanie spotkania panie wychowawczynie przeprowadziły z dziećmi quiz dotyczący życia zwierząt egzotycznych. Przedszkolaki lepiły z plasteliny ulubione zwierzątko egzotyczne.

Justyna Korczak – Sekowska