Mały Prezes w Jabłkowie…

26 stycznia w Szkole Podstawowej w Jabłkowie gościliśmy Fundację Teraz Wy z Bydgoszczy, która zrealizowała dla naszych uczniów projekt z zakresu edukacji finansowej „Mały Prezes”.

Celem projektu było zwiększenie poziomu wiedzy z zakresu edukacji finansowej wśród naszych uczniów, pokazanie jak w praktyce funkcjonuje gospodarka, nauczenie postaw przedsiębiorczych oraz poznanie tajników bardzo ciekawych zawodów.  Poprzez zabawę i działanie, uczniowie poznali i doświadczyli pracy policjantów, pracowników ośrodków ruchu drogowego, strażaków, leśników, kucharzy, ratowników medycznych i radców prawnych. Ponadto dzięki książce „Dziecięca Finansoteka” uczniowie poznali takie pojęcia jak podatki, bank, oszczędzanie, Urząd Skarbowy, lokata, konto bankowe. Te wszystkie działania służyły temu, by poznać wartość pieniądza i nauczyć się zarządzania własnym budżetem, bo za wykonaną pracę dzieci otrzymały wynagrodzenie w Skockich Denarach, za które mogli dokonać zakupów w Sklepie Marzeń.

Warsztaty edukacyjne przygotowane przez naszych gości były bardzo ciekawe. Stanowiska wyposażone były w niezbędne sprzęty i materiały edukacyjne potrzebne do nauki zawodu. Uczniowie wykonywali czynności pod okiem fachowców/nauczycieli zawodu, po uprzednim instruktażu, z wielkim zaangażowaniem, ciekawością i skupieniem.

Dziękujemy p. Martynie Ditbrener za zorganizowanie i przeprowadzenie projektu oraz wszystkim gościom prezentującym zawody i sponsorom, którzy pomogli nam całe przedsięwzięcie przygotować.

Fundacja Teraz Wy
Komenda Powiatowa Policji w Wągrowcu
Państwowa Straż Pożarna w Wągrowcu
WORD Piła
Nadleśnictwo Durowo
Koło Gospodyń Wiejskich w Lechlinie
Via Legis Kancelaria Radcy Prawnego Beata Nowak-Szmyra
SIP Rescue Maciej Sip Kłecko
Miasto i Gmina Skoki
Marciniak Transport
Zakład Instalacyjny INSTAL-DOM Dawid Rożnowski
Zakład stolarsko-tapicerski Łosiniec Mateusz Deminiak
ENEO Sebastian Kuryłowicz Kłodzin

Jesteśmy pełni uznania dla Państwa zaangażowania i zrealizowanych działań dla naszych uczniów. Dziękujemy!

Relacja – You Tube…