Tematyka zajęć dotyczyła zmysłu dotyku, czyli skóry. Szukaliśmy odpowiedzi na następujące pytania:
– Czy tylko ręce czują to, czego dotykamy?
– Co odczuwamy dotykiem?
– Czy dotyk jest jednakowy na całym ciele?
– Czy łatwo rozpoznać różne substancje z naszego otoczenia tylko za pomocą zmysłu dotyku?
Przeprowadzone doświadczenia pozwoliły sformułować nam wnioski:
– Narządy zmysłu dotyku rozsiane są po całej powierzchni ciała.
– Dzięki różnym receptorom znajdującym się w skórze odczuwamy ból, nacisk, ciepło i zimno.
– Receptory dotyku są nierównomiernie rozmieszczone na powierzchni ciała.
– Prawidłowe rozpoznanie substancji jest możliwe dzięki współpracy zmysłów: wzroku, dotyku, węchu i słuchu.
Dowiedz się więcej?.
Skóra człowieka zbudowana jest z trzech warstw: naskórka, skóry właściwej i tkanki podskórnej. Do skóry zalicza się również przydatki skóry np. paznokcie i gruczoły łojowe, potowe, mleczne czy włosowe. Na całej skórze ciała znajdują się receptory dotyku, czyli narządy zdolne do odbierania wrażeń dotykowych i przekazywania ich do mózgu. Receptory skórne dzieli się na dwa podstawowe typy: różnego rodzaju ciałka receptorowe i wolne zakończenia nerwowe. I tak np. ciałka Meissnera i Merkla reagują na najlżejszy kontakt naszej skóry z przedmiotami; ciałka Vatera ? Paciniego są wrażliwe na nacisk, ciałka Ruffiniego pozwalają odczuwać wrażenia ciepła, a ciałka Krausego ? zimna. Wolne zakończenia nerwowe odpowiadają za przekazywanie bólu np. ból zęba.
Kółko przyrodnicze ?Młodzi Badacze Przyrody?
Dodaj komentarz