Kwiecień miesiącem świadomości autyzmu…

kw. 12, 2022   //   Autor: Maciej   //   Aktualności, Lechlin, Szkoła  //  Brak komentarzy

2 kwietnia to Światowy Dzień Świadomości Autyzmu. Z tej okazji z inicjatywy pedagoga szkolnego i uczniów klasy III c oraz dziewczynek z lechlińskiego koła tanecznego powstało przedstawienie na podstawie baśni Andersena „Brzydkie Kaczątko” promujące otwartość, empatię i zrozumienie. Nasze obchody miały na celu podnoszenie świadomości społecznej na temat autyzmu, szerzenie akceptacji dla różnorodności i odmienności rozwojowej, przeciwdziałanie izolacji, dyskryminacji oraz tworzenie przyjaznego rozumiejącego otoczenia społecznego.
Przedstawienie spotkało się z ciepłym odbiorem przedszkolaków, uczniów i nauczycieli, którzy przyjęli nasze zaproszenie i wzięli udział w tym przedsięwzięciu, z czego się ogromnie cieszymy i jesteśmy dumni. Zależy nam jednak najbardziej na tym, aby z końcem kwietnia nie zapomnieć o autyzmie i osobach w spektrum. Wiedza na temat autyzmu jest aktualna i ważna przez cały rok.

Tak, jak zawsze ważne są: EMPATIA, ZROZUMIENIE i AKCEPTACJA!