Profilaktyka – spotkanie z funkcjonariuszami Policji…

mar 9, 2022   //   Autor: Maciej   //   Aktualności, Jabłkowo, Szkoła  //  Brak komentarzy

W dniu 3 marca w Szkole Podstawowej w Jabłkowie odbyło się spotkanie profilaktyczne z policjantami z Komendy Powiatowej Policji w Wągrowcu.

W zajęciach uczestniczyli uczniowie wszystkich klas, podzieleni na grupy wiekowe, a policję reprezentowali st. sierż. Anna Perła, asp. Bartosz Andrzejczak oraz wyjątkowy gość Kliper, dla bliskich Szafir. Uczniowie mieli niecodzienną okazję spotkania z osobami, które w swojej codziennej pracy spotykają się z problemami dzieci i młodzieży. Pani funkcjonariusz wyjaśniła, jak ważna jest profilaktyka, czyli działania mające na celu zapobieganie niepożądanym zjawiskom i procesom oraz przeciwdziałanie w zakresie różnych zachowań ryzykownych. Podczas zajęć skoncentrowano się na szeroko pojętej profilaktyce, a w szczególności omówiono następujące zagadnienia:
• właściwe zachowanie w szkole i poza nią, szacunek wobec nauczycieli i rówieśników,
• zaufanie i ostrożność w kontaktach z innymi w różnych sytuacjach,
• postawy jakie należy przyjąć, gdy ktoś namawia do czynu, który może zaszkodzić lub jest zakazany przez prawo.
Następnym tematem była cyberprzemoc oraz bezpieczeństwo w sieci. Przypomniano uczniom podstawowe zasady bezpiecznego korzystania z Internetu. Wyjaśniono, że współcześnie Internet jest głównym medium umożliwiającym kontakty międzyludzkie i to przede wszystkim kompetencje społeczne (nabywane z wiekiem i doświadczeniem życiowym), a nie kompetencje techniczne są kluczowe dla zachowania bezpieczeństwa w sieci. W końcowej części spotkań poruszano również tematykę związaną z konsekwencjami wynikającymi z nieodpowiedzialnego zachowania oraz odpowiedzialnością karną jaką mogą ponieść nieletni za swoje czyny.
Na zakończenie uczniowie mogli podziwiać pokaz umiejętności Klipera, poznać czym zajmuje się w policji i jakie są jego obowiązki.

Serdecznie dziękujemy naszym gościom za spotkanie, prelekcję i odblaski.