Bajkowe ABC…

mar 10, 2022   //   Autor: Maciej   //   Aktualności, Rejowiec, Szkoła  //  Brak komentarzy

Biblioteka Publiczna gminy Wągrowiec w Łeknie oraz Ośrodek Kultury w Łeknie to organizatorzy Powiatowego Konkursu Literackiego ,,Bajkowe ABC’’.
Celem konkursu było rozwijanie zainteresowań czytelniczych, popularyzacja książki, rozwijanie umiejętności czytania ze zrozumieniem oraz rozwijanie umiejętności współdziałania i rywalizacji. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z filii Rejowiec: z klasy III – Dorian Mendlewski, z klasy IV – Julianna Witt, z klasy V – Julia Przybylska. W ramach przygotowania się do konkursu uczniowie musieli zapoznać się ze wskazanymi przez organizatora pozycjami książkowymi. W kategorii klas młodszych była to książka Wandy Chotomskiej pt.,,Przygody jeża spod miasta Zgierza’’. Uczniowie starsi musieli przeczytać pozycję autorstwa Mirosława Huszcza i Joanny Gutowskiej – ,,Mucha przed sądem’’. Zadaniem konkursowym było wypełnienie testu odnoszącego się do treści w/w książek.
Poziom konkursu był wysoki – świadczy o tym konieczność zorganizowania dogrywek w każdej kategorii wiekowej. Co prawda nasi uczniowie nie zdobyli czołowych miejsc, ale różnica punktów między uczestnikami była niewielka. Gratulujemy Wam sukcesu i zachęcamy także innych uczniów do udziału w konkursach pozaszkolnych.