VII Lechlińskie Biegi Przełajowe…

paź 6, 2021   //   Autor: Maciej   //   Aktualności, Jabłkowo, Lechlin, Oddział w Pawłowie Skockim, Rejowiec, Szkoła  //  Brak komentarzy

Szkół Podstawowych dziewcząt i chłopców
o Puchar Prezesa Stowarzyszenia Edukacyjnego TĘCZA

Przy szkole w Lechlinie 23 września 2021r. odbyły się już po raz siódmy Lechlińskie Biegi Przełajowe. Impreza sportowa mająca aktywować do ruchu na świeżym powietrzu, zorganizowana została przez Stowarzyszenie Edukacyjne TĘCZA przy wsparciu finansowym Urzędu Miasta i Gminy Skoki i jest kierowana nie tylko dla uczniów, ale również dla rodziców.

Otwarcia imprezy dokonała Pani Prezes Sławomira Kędziora, która witając wszystkich życzyła wspaniałej zabawy i zacytowała oraz zinterpretowała hasło tegorocznych biegów: „Wynik to jedno, a udział to drugie”. Następnie przedstawiony został program zawodów i zasady startów. Kolejnym punktem były występy uczennic z kół tanecznych z Lechlina, Jabłkowa i Rejowca, dziewczynki tanecznym krokiem wprowadziły nas w atmosferę sportowego ducha, energii i rywalizacji. Na trasę biegów przeszliśmy po wykonaniu rozgrzewki. Biegi odbywały się w czterech kategoriach wiekowych, z podziałem na dziewczęta i chłopców, na trzech dystansach. Pętla najkrótszej trasy wynosiła 300 metrów, dłuższa to dystans o długości 600 metrów, a najdłuższa to 900 metrów. Cała trasa biegów zabezpieczona była przez rodziców, nauczycieli i kibiców, którzy wspierali dopingiem dzielnie walczących sportowców. Następnie miała miejsce sztafeta rodzinna, podczas której dziecko startowało na pierwszej zmianie, a rodzic na drugiej. Po raz pierwszy odbyła się rywalizacja sztafet szkolnych, każda szkoła wystawiła pięciu zawodników, w tym na ostatniej zmianie biegł nauczyciel. Ależ to były emocje! Sztafety nie tylko dla uczestników, ale dla kibiców stały się ogromną atrakcją.

Nad całością oraz sprawnym przebiegiem zawodów, oprócz rodziców, sędziów i organizatorów czuwała pielęgniarka szkolna. Każdy ze sportowców po zakończonym biegu otrzymał napój, ciasto oraz ciepły posiłek. Zawody przebiegły bez zakłóceń, założone cele zostały zrealizowane, dopisała pogoda, a biegi dostarczyły wiele sportowych emocji. Dodatkowo organizatorzy zadbali o zabawę z balonami, z których powstały cudne stworki.

Podsumowując tegoroczne wyniki rozpocznę od sztafety rodzinnej. Puchar i I miejsce zdobył Ksawery Kędziora ze swoim tatą Edwinem, II miejsce Wojtek Perła z tatą Krystianem, a III miejsce Jan Mantaj z mamą Magdaleną. Sztafeta szkolna rozstrzygnęła się dopiero na ostatniej zmianie, gdyż wcześniej uczniowie mocno nadwyrężali spokój kibiców. Puchar i I miejsce zdobył Rejowiec w składzie: Zosia Dembińska, Krystian Borowik, Kornelia Spychaj, Filip Tomkowiak i p. Piotr Plewa. II miejsce zajęła reprezentacja Jabłkowa w składzie: Zuzanna Bąkowska, Martin Wieczorek, Vanessa Wieczorek, Antoś Nowakowski i p. Karolina Wachowiak. III miejscem cieszyła się grupa z Lechlina w składzie: Oliwia Muszyńska, Mikołaj Dąbrowski, Jagoda Grygiel, Maciej Siódmiak i p. Patrycja Mazur.

Natomiast spośród startujących uczniów najlepszymi, w swoich rocznikach, okazali się:

 Bieg dziewcząt, rocznik 2013 i młodsze, dystans 300m

1. Wojciech Szymczak SP Jabłkowo
2. Amadeusz Witkowski SP Jabłkowo
3. Eryk Eliński SP Jabłkowo

Gratuluję w imieniu własnym i organizatorów wszystkim, którzy uczestniczyli w biegach, cieszę się, że po raz kolejny mogliśmy się wspólnie spotkać i spędzić aktywny dzień, w duchu rywalizacji sportowej, równości, poszanowania oraz osobistego wyróżnienia się. Niech przygotowane przez Was banery z hasłem tegorocznych zawodów „Wynik to jedno, a udział to drugie” pozostanie z Wami na dłużej. Dziękuję Zarządowi Stowarzyszenia Edukacyjnego TĘCZA oraz Burmistrzowi Urzędu Miasta i Gminy Skoki za wsparcie tej inicjatywy i wszelką okazaną pomoc oraz życzliwość. Dziękuję moim koleżankom i kolegom ze szkoły, którzy przyczynili się do sprawnego przygotowania i przeprowadzenia imprezy oraz rodzicom za przygotowanie ciasta, zaangażowanie i sprawne działania przy przeprowadzeniu zawodów. Do zobaczenia za rok!