Festiwal nauki…

wrz. 14, 2021   //   Autor: Maciej   //   Aktualności, Jabłkowo, Szkoła  //  Brak komentarzy

10 września uczniowie z SP Jabłkowo oraz fila Rejowiec brali udział w całodniowym Festiwalu Nauki w ramach projektu „Informatyka się liczy” realizowany przez Fundację Rozwoju Edukacji Małego Inżyniera. Na każdej z festiwalowych aktywności uczniowie mieli szansę obserwowania, badania, dociekania, odkrywania praw i zależności otaczającego ich świata. Festiwal rozpoczął się od spektakularnego show chemicznego, na którym nie zabrakło wybuchów, gigantycznej piany( pasty do zębów dla słonia), płomieni ognia, a w końcu oczekiwanego w tym dniu ochłodzenia ciekłym azotem. Uczniowie mogli przekonać się na własnej skórze co się stanie, gdy rękę polejemy ciekłym azotem oraz jak w zaczarowany sposób woda zamienia się w sok a nawet w coca-colę. W salach lekcyjnych odbyły się warsztaty, na których uczniowie min. poznali najnowsze rozwiązania robotyki, elektroniki oraz przenieść się do wirtualnej rzeczywistości. Nie zabrakło innowacyjnych klocków LEGO Mindstroms, które pozwoliły zbudować własnego robota i zaprogramować go to określonych czynności. Uczniowie aktywnie i z wielkim zaangażowaniem uczestniczyli w warsztatach. Cały dzień upłynął w świecie technologii. Każdy mógł znaleźć dla siebie coś ciekawego i atrakcyjnego. Wszystkie te nietypowe lekcje przypadły uczniom bardzo do gustu i pokazały wyższość metody eksperymentu nad wykładową.

Sławomira Kędziora