Szkolny Dzień Profilaktyki…

czerwiec 29, 2021   //   Autor: Maciej   //   Aktualności, Jabłkowo, Lechlin, Rejowiec, Szkoła  //  Brak komentarzy

Ostatnie dni roku szkolnego to zawsze w naszej szkole czas, kiedy organizujemy Szkolny Dzień Profilaktyki. W tym roku postawiliśmy na „Przyjaźń” i każda z filii podjęła szereg działań byśmy zagłębili się w tę tematykę i przemyśleli, co może ona ze sobą nieść, jak wpływa na nasze życie i jakiego zaangażowania wymaga od nas relacja przyjacielska.

W Jabłkowie rozpoczęto zajęciami w klasach na temat przyjaźni, podczas których rozstrzygano czym jest przyjaźń, jakie są jej cechy i gdzie przykłady przyjaźni możemy odnaleźć w książkach i filmach. Następnie uczniowie zredagowali przepis na przyjaźń oraz zaprojektowali klasowy symbol przyjaźni. Nie zabrakło wyjścia na lody, fotobudki, tanecznych pląsów podczas dyskoteki i prezentacji układów tanecznych przez dziewczyny z koła tanecznego. Dzień został zakończony wspólnym sercem na boisku szkolnym, wykonanym przez uczniów i nauczycieli.

Rejowieccy uczniowie z wychowawcami zastanawiali się nad tym, co to jest przyjaźń, co znaczy mieć przyjaciela, jakie cechy powinien mieć prawdziwy przyjaciel i jakie to ma dla nas znaczenie. Następnie obejrzeli filmiki – Kubusiowe opowieści o przyjaźni oraz wykonali plakat. Po zakończonych zajęciach wszyscy stwierdzili, że przyjaźń jest potrzebna i bardzo pomaga nam w życiu. Każdy chce mieć przyjaciela, bo to ktoś, kto pomoże w potrzebie, pocieszy, pobawi się z nami.

Lechlińska społeczność natomiast rozpoczęła dzień od przedstawienia pacynkowego o przyjaźni na podstawie relacji Mieszka i Leszka z bajki Adama Mickiewicza pt. „Przyjaciele”. Celem przedstawienia było przekazać widzom, że czasem warto wybaczyć, umieć postawić się w sytuacji Leszka, mieć w sobie odrobinę empatii. Bo przecież póki sami nie sprawdzimy się w trudnej sytuacji, nie można być pewnym swojego zachowania. Ponadto zwrócono uwagę na to, by nie obmawiać innych, bo słowem też można bardzo skrzywdzić. Między poszczególnymi scenami wystąpiły dziewczyny z koła tanecznego, prezentując układy do piosenek o przyjaźni. Następnie, uczniowie już w swoich klasach, w wyznaczonym czasie, przygotowali interpretację wiersza „Mój przyjaciel” B. Szelągowskiej. Swoją interpretację przedstawiali na forum szkoły. Kolejnym punktem dnia były zajęcia o przyjaźni, Rozmawialiśmy o tym, co trzeba zrobić, żeby znaleźć przyjaciela i jak dbać o niego, aby był przy nas w dobrych i złych chwilach. Ustaliliśmy kto naszym zdaniem jest prawdziwym przyjacielem. Na zakończenie wykonaliśmy plakaty jak zasadzić przyjaźń i jak ją pielęgnować, gdy już zakwitnie. Wszystkie działania przeplataliśmy zabawami ruchowymi i malowaniem symboli przyjaźni.

Zadania ujęte podczas Szkolnego Dnia Profilaktyki ukazały uczniom wartości przyjaźni – ważnej relacji w życiu człowieka, istotnego czynnika w jego rozwoju społecznym, emocjonalnym i poznawczym. Przeprowadzone działania miały na celu promować przyjazną, akceptującą atmosferę, integrować grupę, umożliwić głębsze, wzajemne poznanie się uczniów, zaspokoić – szczególnie ważną – potrzebę ruchu, aktywności. Dodatkowym celem było przeżycie radości płynącej ze wspólnej zabawy i działań.