Wakacyjna przygoda – start!

Lip 9, 2019   //   Autor: Maciej   //   Aktualności, Jabłkowo, Lechlin, Rejowiec, Szkoła  //  Brak komentarzy

Tegoroczna półkolonia, organizowana przez Stowarzyszenie Edukacyjne TĘCZA przy wsparciu finansowym Urzędu Miasta i Gminy Skoki odbywała się pod hasłem „Wakacyjna przygoda – start!”. W terminie 1-5.07.2019r. przygotowaliśmy dla 41 dzieci moc atrakcji, sporo informacji i mnóstwo zabawy. Dwie pierwsze, młodsze grupy realizowały program „Sekretne życie pszczół”, którego celem było zapoznanie dzieci z życiem i znaczeniem pszczół w przyrodzie oraz zwiększeniem świadomości ekologicznej wśród dzieci w temacie ich ochrony. Grupa III realizowała program Mądrzy Cyfrowi, którego celem było rozwijanie wśród młodzieży wartości moralnych i odpowiedzialnych postaw społecznych przy jednoczesnym podnoszeniu ich kompetencji cyfrowych. Uczniowie poznali istotę wartości moralnych takich jak: szacunek, uczciwość, odpowiedzialność, odwaga cywilna i mądrość oraz zdobyli kompetencje kilku narzędzi cyfrowych. Ponadto uczniowie uczestniczyli w zajęciach sportowo-rekreacyjnych oraz w wyjeździe do parku linowego w Kobylnicy oraz Skansenu i Muzeum Pszczelarstwa w Swarzędzu. To był bardzo aktywny, twórczy i pełen pszczelej wiedzy tydzień, który pokazał dzieciom jak żyją pszczoły, co robią, co im zawdzięczamy i jak powinniśmy o nie dbać.