Teraz pora dla Seniora…

cze 25, 2019   //   Autor: Maciej   //   Aktualności, Edukacja kulinarna  //  Brak komentarzy

Seniorzy to grupa, która powinna w szczególny sposób dbać o żywienie. Często wieloletnie nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia sprawiają, że ciężko jest się przełamać. Nam udało się przełamać ten opór przed zdrowym jedzeniem w myśl zasady „dopóki nie spróbujesz nie uwierzysz”. 11 czerwca odbyło się ostatnie spotkanie z profilaktyki kulinarnej, organizowane w ramach projektu „Teraz pora dla Seniora”. Panie, pod okiem naszego fachowca, żywieniowca Magdaleny Walkowiak, przystąpiły do samodzielnego ustawienia jednego dnia żywieniowego swojej grupy zdrowotnej. Uczestniczki nie tylko podsumowały zebrane informacje, które otrzymały podczas spotkań, ale przede wszystkim miały okazję sprawdzić czy potrafią zdobytą wiedzę właściwie wykorzystać. Na zmianę nawyków żywieniowych bowiem nigdy nie jest za późno. Najlepszym sposobem ku temu, jest uświadomienie, co można zyskać zmieniając swój sposób odżywiania oraz pokazanie, że zdrowe jedzenie również może być niesamowicie smaczne. Korzyści płynących z przeprowadzonych warsztatów jest wiele: przyjemna opcja spędzenia czasu, integracja, przełamanie oporu do zdrowego, zbilansowanego jedzenia, poznanie nowinek kulinarnych i zmiana nawyków żywieniowych. Zainteresowanie warsztatami, zaangażowanie i chęć poszerzania swojej wiedzy sprawiło, że z pewnością do tego typu zajęć jeszcze wrócimy.