Konkurs na najciekawszy list do św. Mikołaja rozstrzygnięty…

Gru 19, 2018   //   Autor: Maciej   //   Aktualności, Jabłkowo, Lechlin, Rejowiec, Szkoła  //  Brak komentarzy

List – to pisemna wiadomość wysyłana przez jedną osobę (nadawcę) do drugiej (adresata). Tradycyjny list to wiadomość zapisana na kartce papieru i wysłana do adresata w kopercie. Sztuka ręcznego pisania listów dziś niestety zanika, wypierają je e-maile, sms-y i mnóstwo innych sposobów komunikacji przez Internet. Są jednak momenty, w których tradycyjny list jest najbardziej odpowiednim środkiem komunikacji. Do nich zaliczamy pisanie listu do św. Mikołaja, który jak wiemy mieszka w dalekiej Laponii. Z okazji obchodzonych niedawno mikołajek, panie bibliotekarki postanowiły przypomnieć naszym uczniom tę formę korespondencji i zaproponowały udział w konkursie na Najładniejszy list do św. Mikołaja. Wzięli w nim udział uczniowie kl. IV – VIII. Napisane własnoręcznie listy oceniane były pod względem poprawności formy, treści, stosowania zasad pisowni, oryginalności oraz estetyki pisma. Spośród wielu prac jury nagrodziło i wyróżniło listy napisane przez następujących uczniów:

Szkoła w Jabłkowie:
I miejsce – Zosia Grzechowiak, kl. VI
II miejsce – Oliwia, kl. VI
III miejsce – Kinga Pachowicz, kl. VIII
Wyróżnienia dla:
Mai Nowak z kl.VIII, Sandry Wdowiak z kl. VIII oraz Wiktora Karwańskiego z kl. VI.

Szkoła w Lechlinie:
I miejsce równorzędnie zajęły:
– Julia Owczarzak, kl. IV
– Ewelina Kubiak, kl. IV
– Maria Rakocy, kl. IV

Szkoła w Rejowcu:
I miejsce – Agata Nowicka, kl. VI
II miejsce – Marta Szymkowiak, kl. V
III miejsce – Julia Paczkowska, kl. VI
Wyróżnienia dla:
Nicole Pac z kl. V, Agaty Hynder z kl. V, Gabrysi Andrzejewskiej z kl. VI oraz Weroniki Stasiak z kl. IV.

Wysyłanie listów to wielka przygoda. Najpierw trzeba go napisać, później włożyć do koperty i zaadresować, a następnie wrzucić do skrzynki.

Zachęcamy więc do zabawy nie tylko z okazji mikołajek.

A. C.

A. Sz.