Razem Bezpieczniej…

Maj 3, 2018   //   Autor: Maciej   //   Aktualności, Edukacja społeczna i obywatelska, LOWE  //  Brak komentarzy

W środę, 25 kwietnia 2018r., Lokalny Ośrodek Wiedzy i Edukacji działający w Szkole Podstawowej w Jabłkowie zorganizował spotkanie Razem Bezpieczniej przygotowane przez Komendę Powiatową Policji w Wągrowcu. W spotkaniu z mieszkańcami gminy wzięła udział Komendant Powiatowy Policji w Wągrowcu insp. Magdalena Sławińska, funkcjonariusze KPP w Wągrowcu i Komisariatu Policji w Skokach, Burmistrz Miasta i Gminy Skoki Tadeusz Kłos oraz Blanka Gaździak, sekretarz skockiego urzędu. Debatę otworzył oficer prasowy KPP Wągrowiec st. sierż. Dominik Zieliński, przedstawiając obecnym zarys spotkania, którego celem było między innymi włączenie obywateli w wypracowywanie propozycji rozwiązań zmierzających do wzrostu poczucia bezpieczeństwa mieszkańców w środowisku lokalnym. Podczas spotkania asp. Hubert Majewski przedstawił stan bezpieczeństwa na terenie Gminy Skoki, zachęcając do współpracy i wspólnych działań. Następnie przedstawiono i zapoznano mieszkańców z funkcjonowaniem Krajowej Mapy Zagrożeń Bezpieczeństwa oraz aplikacji Moja Komenda. Poruszono także kwestie często spotykanych oszust, pojawiających się kradzieży i wyłudzeń oraz innych niebezpieczeństw, w tym drogowych. Zorganizowanie spotkanie było doskonałą okazją do wysłuchania propozycji mieszkańców w zakresie prowadzonych przez Policję działań, była też możliwość wypracowania nowych rozwiązań obejmujących bezpieczeństwo mieszkańców. Serdecznie dziękujemy obecnym za przybycie i podzielenie się swoimi spostrzeżeniami i uwagami na temat lokalnego bezpieczeństwa. Przedstawicielom Policji dziękujemy za ciekawą prelekcję i szereg cennych wiadomości oraz otwartość na współdziałanie ze wszystkimi podmiotami we wspólnej sprawie, jaką jest poprawa bezpieczeństwa na terenie naszej gminy.