W bibliotece na imieninach… « Stowarzyszenie Tęcza

W bibliotece na imieninach…

Lis 14, 2017   //   Autor: Maciej   //   Aktualności, Jabłkowo, Lechlin, Rejowiec, Szkoła  //  Brak komentarzy

Międzynarodowe Święto Bibliotek Szkolnych obchodzone w październiku stanowi wyśmienitą okazję do wizyty w najbliższej bibliotece. Uroczystość, popularnie zwana imieninami biblioteki, obchodzona jest w naszych filialnych bibliotekach każdego roku. Na  ten dzień dla czytelników przygotowano różne atrakcje. Na imieniny zaproszono również najmłodszych czytelników biblioteki z przedszkola Tęczowa Łąka. W bibliotekach pojawiły się znane i lubiane postacie bajkowe i bohaterowie literaccy. Czytelnicy przygotowali dla biblioteki barwne laurki z życzeniami i podziękowaniami. Chętni goście wzięli udział w konkursach przygotowanych specjalnie na te okazję. Nie zabrakło również słodkiego poczęstunku. Przy udziale najmłodszych odbyło się wspólne czytanie i opowiadanie treści wierszyków. Bibliotece odśpiewano również tradycyjne Sto lat. Panie bibliotekarki ogłosiły wyniki konkursu plastycznego

Okładka do mojej ulubionej książki. Do udziału w nim zostali zaproszeni wszyscy uczniowie tęczowych szkół.

Oto zwycięzcy:

I miejsce – Sara Główna z kl. VI

II miejsce – Klaudia Kędziora z kl. IV

III miejsce – Patrycja Juś z kl. VI

Laureatom wręczono dyplomy oraz nagrody. Pani Anita oraz pani Ania, które opiekują się tęczowymi bibliotekami, podziękowały miłośnikom czytania za udział w uroczystości. Zachęcały  jednocześnie do korzystania ze szkolnego księgozbioru. Nie zabrakło również słów uznania dla tych uczniów, którzy pomagają na co dzień w pracach bibliotecznych w Jabłkowie, Lechlinie i Rejowcu. Zapraszamy na imieniny w przyszłym roku, a do biblioteki każdego dnia.

Anita Czechowska

Anna Szulda