Kolejny rowerowy zawrót głowy…

Paź 22, 2017   //   Autor: Maciej   //   Aktualności, Jabłkowo, Szkoła  //  Brak komentarzy

Tym razem celem rowerowego rajdu uczniów szkoły w Jabłkowie była Dolina Małej Wełny pod Kiszkowem. Kiszkowo, to miejscowość położona między dwoma parkami krajobrazowymi Lednickim i Puszczą Zielonką. Dolina Wełny obejmuje kilkukilometrowy odcinek rzeki Małej Wełny z znajdującymi się tam  jeziorami, stawami rybnymi i łąkami.  Część z nich to nieużytki, częściowo zarośnięte przez szuwar trzcinowy. Znaczny obszar terenu zajmują stawy rybne o różnej wielkości lecz tylko część z nich jest użytkowana gospodarczo. Minister Środowiska  nadał temu terenowi status siedliskowego obszaru Natura 2000 Stawy Kiszkowskie. To jedna z form ochrony przyrody. Z tego względu Dolina Wełny stanowi  ważną ostoję ptaków wodno – błotnych, ich szlak migracyjny. Liczebność zgrupowań ptaków  zatrzymujących się tu w okresie migracji sięga 35 000 osobników. By przyjrzeć się temu niepowtarzalnemu krajobrazowi udaliśmy się do Kiszkowa na rowerach. Pogoda i humory dopisywały miłośnikom jazdy rowerowej, więc wycieczka, choć długa, uznana została za udaną. Cieszymy się, że turystyka rowerowa jest uznawana  przez  naszych uczniów za ciekawy sposób spędzania wolnego czasu.

A. Czechowska