Dzień Profilaktyki pod hasłem ?Dbam o czystość i zdrowie”

kw. 30, 2013   //   Autor: Maciej   //   Aktualności, Rejowiec, Szkoła  //  Brak komentarzy

Dnia 19 kwietnia 2013r. zorganizowaliśmy Dzień Profilaktyki, którego tematem przewodnim było dbanie o higienę, czystość, dbałość o zdrowie. Dodatkowo tego dnia uczniowie z klas IV ? VI wzięli udział w warsztatach dotyczących Profilaktyki Zachowań Ryzykownych prowadzonych przez psychologa z Pracowni Profilaktycznej KROKUS w Krakowie. Po zakończeniu warsztatów uczniowie z klas I ? VI i uczniowie z Oddziału dla Dzieci Niepełnosprawnych w Pawłowie Skockim rozpoczęli zmagania z przygotowanymi na ten dzień zadaniami. Zmagania zaczęliśmy od obejrzenia prezentacji multimedialnej na temat higieny osobistej. Następnie  uczniowie: Oliwia Smykowska, Sandra Westfl, Grzegorz Sommerfeld, Dominika Rozmiarek, Izabela Domańska, Natalia Baszczyńska, Dawid Lipiński,  Weronika Blados, Jakub Śrama, Robert Tulisz wystąpili w przedstawieniu dotyczącym dbania o czystość. Część artystyczną obejrzały również dzieci z Przedszkola. Po występie uczniowie rozeszli się do swoich klas, gdzie pod okiem wychowawców rozpoczęli zadania. Dzieci z klas I ? III i dzieci z Oddziału w Pawłowie Skockim otrzymały do rozwiązania krzyżówkę, a następnie wykonały plakat, którego tematem było hasło krzyżówki. Uczniowie z klas IV ? VI z pomocą internetu szukali wyjaśnienia pojęcia ? choroby brudnych rąk?, a także szukali informacji dotyczących przyczyn, objawów i sposobu leczenia chorób będących wynikiem między innymi niedbania o higienę. Po skończeniu zadań uczniowie zebrali się w jednej z sal i prezentowali owoce swojej pracy. Na zakończenie wszystkie klasy otrzymały ?koszyczki czystości? przeznaczone do użytku codziennego w salach lekcyjnych.

Danuta Dobrzycka – Klimczak