[Jabłkowo] XV Poznański Festiwal Nauki i Sztuki

kw. 4, 2012   //   Autor: Maciej   //   Aktualności, Jabłkowo, Jabłkowo, Szkoła  //  Brak komentarzy

Dnia 28.03.2012 r. pojechaliśmy do Poznania na Wydział Biologii, gdzie odbywał się XV Poznański Festiwal Nauki i Sztuki. Celem festiwalu była popularyzacja nauki wśród ludzi, pokazanie, że nauka jest dostępna dla każdego w każdym wieku. Wzięliśmy udział w różnych atrakcjach (warsztaty, laboratoria, pokazy, wystawy, gry edukacyjne, konkursy) proponowanych przez pracowników naukowych i koła naukowe. Odwiedziliśmy ?Domowe laboratorium?, w którym przeprowadzano doświadczenia z wykorzystaniem przedmiotów i składników znajdujących się w każdym domu. Obejrzeliśmy prezentację multimedialną ?Witaj Reksiu w naszej rodzinie! ? czyli decyzja o posiadaniu psa?. Z tej prezentacji dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy m.in. Jak rozpoznać emocje psa? W jakich dyscyplinach sportowych biorą udział psy? Najbardziej podobała nam się gra edukacyjna ?Biologiczne biuro detektywistyczne?. Wcieliliśmy się w rolę detektywów, którzy poszukują włamywacza, mając do dyspozycji tylko ślady pozostawione na miejscu przestępstwa. Wiele wrażeń dostarczyło nam spotkanie z bezkręgowcami. Zobaczyliśmy największego ślimaka z rodzaju Achatina, żyjącego w Afryce. Mogliśmy dokładnie obejrzeć owady, takie jak: straszyki, patyczaki, modliszki, karaczany, a co najważniejsze wsiąść je do ręki.  Ale to jeszcze nie koniec. Wykonaliśmy odlew tropu wybranego ssaka, obejrzeliśmy ciekawe wystawy oraz wzięliśmy udział w konkursie wiedzy przyrodniczej ?Biozagadka?. Niestety atrakcji było tak dużo, a dzień niestety zbyt krótki.

Kółko przyrodnicze ?Młodzi Badacze Przyrody?