[Jabłkowo] Niezwykły świat owadów wodnych

kw. 4, 2012   //   Autor: Maciej   //   Aktualności, Jabłkowo, Jabłkowo, Szkoła  //  Brak komentarzy

Owady są najliczniejszą grupą zwierząt na świecie. Są różnej wielkości i zasiedlają wiele środowiska, od pustyń po wysokie góry. Na warsztatach entomologicznych, które odbyły się w Szkole Podstawowej w Jabłkowie poznaliśmy owady żyjące w wodzie. W niezwykły świat owadów wodnych wprowadził nas pan dr Marek Przewoźny z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Dowiedzieliśmy się wielu ciekawostek z życia owadów wodnych. Obejrzeliśmy m.in. narząd chwytny larwy ważki zwany maską, przyssawkę pływaka, nogę pływną chrząszcza. Poznaliśmy ?wodne modliszki? ? płoszczycę i topielicę. Wiemy już jak odróżnić ważkę równoskrzydłą od różnoskrzydłej. Rozpoznajemy po stylu pływania pływaka i kałużnicę. Pływak pływa ?żabką?, a kałużnica ?kraulem?. Czekamy już na kolejne spotkanie, tym razem w terenie.

Kółko przyrodnicze ?Młodzi Badacze Przyrody?